Financiƫle en operationele lease

1.       Inleiding

Leasing; het is vorm van een overeenkomst die u vast bekend voor komt, maar die toch vragen oproept. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen financiële lease en operationele lease. Maar waar zit ‘m dat verschil nu eigenlijk in? En sterker nog: wat is leasing eigenlijk? Helaas bestaat er geen eenduidige definitie van lease, omdat leaseovereenkomsten in verschillende soorten bestaan. Wel zijn een aantal basiskenmerken te noemen.

2.       Basiskenmerken lease

Ten eerste worden leaseovereenkomsten altijd gesloten tussen een lessor, vaak een leasemaatschappij, en een lessee, de klant van de leasemaatschappij. Daarnaast hebben leaseovereenkomsten steeds betrekking op roerende zaken, tastbare objecten, die door de lessee zelf worden geselecteerd. De lessor geeft de zaak tegen een bepaalde vergoeding in gebruik aan de lessee. De leaseovereenkomst regelt dus ook de  financiering van de zaak. Voorts is in de leaseovereenkomst de looptijd bepaald. De looptijd van de overeenkomst is vaak afhankelijk van de economische levensduur van de geleasede zaak.

Afhankelijk van het type lease, regelt de leaseovereenkomst voor wiens rekening het economisch risico van de geleasede zaak komt; voor dat van de lessor of voor dat van de lessee.

3.       Financiële lease

Financiële lease is de leasevorm waarbij de lessor de geleasede zaak financiert en de lessee het bedrag waarmee de zaak is gefinancierd gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst aan de lessor ‘terug’ betaalt. Na ommekomst van de looptijd van de leaseovereenkomst gaat de eigendom van de zaak, indien alle leasetermijnen zijn betaald, over op de lessee. Deze vorm van leasen is dus vergelijkbaar met de welbekende figuur van huurkoop.

Ook mogelijk is dat het eigendom niet vanzelf overgaat aan het einde van de leasetermijn. De lessee kan de geleasede zaak dan kopen en in eigendom verkrijgen voor een symbolisch bedrag of een bedrag dat onder de waarde van de zaak ligt. De looptijd van de financiële leaseovereenkomst is afhankelijk van de levensduur van de geleasede zaak. Het economisch risico bij deze leasevorm ligt bij de lessee.

4.       Operationele lease 

Operationele lease is de leasevorm waarbij de lessor eigenaar van de geleasede zaak blijft, ook na afloop van de leasetermijn. De lessee heeft de zaak voor een bepaalde vergoeding in gebruik tijdens de leaseovereenkomst. Aan het einde van de leaseovereenkomst is veelal niet het bedrag van de zaak terugbetaald. De leaseovereenkomst is bij deze vorm van lease meestal korter dan de geschatte (economische) levensduur van de geleasede zaak. Het economisch risico blijft bij deze leasevorm dus bij de lessor.

5.       Beoordelen

Wanneer u een leaseovereenkomst heeft afgesloten, bijvoorbeeld ten aanzien van zware machines, is het prettig te weten wat uw rechten en verplichtingen precies zijn. Kunt u bijvoorbeeld de leaseovereenkomst op elk willekeurig moment beëindigen? Of wat moet u doen als de geleasede zaak niet voldoet aan de voorwaarden die u verwachtte? Of wat doet u als u de leaseovereenkomst wilt overdragen aan een ander(e onderneming)? Vragen waar u misschien niet direct een antwoord op heeft, maar die u wel graag wilt weten voordat u de leaseovereenkomst tekent.

Twijfelt u over de inhoud een leaseovereenkomst of over uw rechten en plichten daaronder, dan loont het deze te laten beoordelen door een specialist.  U kunt daarmee veel onzekerheid voorkomen.

6.       DVAN heeft specialisten op dit gebied

Het op juiste wijze beoordelen van de rechten en plichten onder een leaseovereenkomst is van belang voor zowel voor een succesvolle bedrijfsvoering als ter voorkoming van onduidelijkheid, onzekerheid en, in het ergste geval, schade en geschillen. Het is raadzaam u daarbij goed te laten adviseren. DVAN staat veel ondernemers bij die vragen hebben over (diverse) leaseovereenkomsten. Daarnaast beoordelen wij regelmatig bestaande leaseovereenkomsten op de houdbaarheid en relevantie daarvan. Wilt u hierover meer informatie of advies, neem dan contact op met een van de advocaten van de praktijkgroep Handelsrecht.