Uw onderneming verkoopklaar

Drie tips voor het beste resultaat

door: Nathalie van Hellenberg Hubar op 08/09/17 in Fusies, overnames & herstructureringen,

Bedrijfsovername. Een ondernemer doet dat vaak maar één keer. En dan is het wel belangrijk dat je dat tegen de beste voorwaarden doet. 

Waalwijkse ondernemer Dennie Luiken verkoopt zijn goedlopende bloemenwinkel voor slechts 1 euro. De koper mag het allemaal hebben: de voorraad, de kassa, de toonbank!

Dennie wil graag naar België verhuizen, maar kon zo snel geen koper vinden. Hij had zijn zaak al een tijdje in de stille verkoop staan en navraag gedaan bij collega's. Hij had zelfs een advertentie op marktplaats gezet, maar niemand met een bloemenhart meldde zich.

Bedrijfsovername. Een ondernemer doet dat vaak maar één keer. En dan is het wel belangrijk dat je dat tegen de beste voorwaarden doet. Zorg ervoor dat de onderneming op het moment van de verkoop in topconditie is zodat je de beste prijs ontvangt en het verkoopproces efficiënt verloopt.

Om mensen als Dennie  op weg te helpen, hieronder drie juridische tips voor het ‘verkoop klaar’ maken van je onderneming. 

1. Stuur op waardebepalende factoren
 

Net als bij de verkoop van een huis, is het verstandig om te zorgen dat alles er netjes uitziet. Een koper wil zien wat hij met de onderneming kan doen. Waar liggen de kansen? Hoe groter de kansen, hoe hoger de prijs. Daarnaast wil een potentiële koper graag een inschatting kunnen maken van de risico's die hij loopt. Over het algemeen kun je zeggen: hoe hoger het risico, hoe lager de prijs. Nu je dit weet, kun je sturen op die kansen en risico's. Zorg bijvoorbeeld voor een goed gevulde orderportefeuille en een voorspelbare omzet.

Daarnaast is het met name in het MKB van belang dat de afhankelijkheid van de onderneming  van de ondernemer wordt beperkt. Een vooruitziende verkoper begint op tijd met het delen van zijn netwerk en overdragen van zijn taken, verantwoordelijkheden en kennis op zijn medewerkers. Hoe minder afhankelijk de onderneming is van de verkoper, hoe hoger de waarde van de onderneming.

2. Zorg voor een goede fiscaal-juridische structuur
 

Is de onderneming juridisch gestructureerd in een besloten vennootschap, zorg dan dat de aandelen gehouden worden door een holdingvennootschap. Zo zorg je ervoor dat de holding en niet de ondernemer-in- privé de partij is die aansprakelijk wordt gehouden bij schending van garanties of vrijwaringen. Dat kan bovendien fiscaal gunstiger zijn. Maar ook een verdeling van de activiteiten van de onderneming over diverse groepsmaatschappijen kan gunstig zijn in verband met vastgoed, personeel en verdeling van aansprakelijkheden.

Zit de onderneming niet in een besloten vennootschap? Dan kan het kan fiscaal gunstig zijn om de onderneming ruim voorafgaand aan een transactie alsnog om te zetten in een besloten vennootschap.

Daarnaast is het van belang dat contracten met personeel, klanten en leveranciers goed zijn vastgelegd. Hoe meer onzekerheid voor een potentiële koper over deze zaken, hoe lager de waarde. Dat geldt ook ten aanzien van intellectuele eigendom en ICT. Zijn alle merken en handelsnamen ingeschreven?  Zijn de licenties op orde? Ook daar kijkt een koper naar.

3. Laat u begeleiden door professionals
 

Een ondernemer verkoopt zijn onderneming maar één keer. Accountants, corporate finance adviseurs en fiscalisten hebben vaker met overnames te maken. Maak gebruik van hun kennis en ervaring. Deze adviseurs hadden Dennie bijvoorbeeld kunnen helpen met het vinden van de juiste kanalen voor verkoop. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor gespecialiseerde overnameadvocaten. Een goede adviseur kost weliswaar geld, maar zie het als een investering in een goede verkoop.

Wilt u uw onderneming verkopen, op korte termijn of juist verder in de toekomst? Bel gerust voor een oriënterend gesprek met overnameadvocaat Nathalie van Hellenberg Hubar (+31 10 313 3900) of stuur haar een bericht via mail, linkedin of twitter.

REAGEREN OF VRAGEN?