Stichting ifund investeert in Kitepower voor het opwekken van energie met vliegers

door: Nathalie van Hellenberg Hubar op 20/06/21 in Fusies, overnames & herstructureringen,

Stichting ifund, het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ en Windhandel Beheer investeren elk € 1 miljoen in Kitepower. De Delftse startup zal de investering gebruiken om zijn innovatieve airborne windenergiesysteem (AWES) te commercialiseren en de organisatie verder uit te bouwen. Het mobiele systeem van Kitepower maakt energieopwekking mogelijk op afgelegen locaties waar omgevingsomstandigheden conventionele vormen van duurzame energiewinning uitsluiten.

De Delftse startup Kitepower is koploper op het gebied van ‘airborne wind energy systems’ (AWES): vliegende windturbines of vliegerenergie. Kitepower werd in 2016 opgericht door CEO Johannes Peschel en universitair hoofddocent aan de TU Delft Roland Schmehl. Het bedrijf is een spin-off van de Kitepower onderzoeksgroep van de TU Delft. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve en kostenefficiënte alternatieven voor conventionele windmolens. De gepatenteerde technologie is een gamechanger in de windenergiesector. Via deze innovatieve vorm van hernieuwbare energie hoopt Kitepower haar missie te realiseren: ‘clean, affordable and sustainable energy for everyone’.

Stichting ifund heeft als doelstelling om de leefbaarheid voor de mens op aarde op lange termijn te continueren door de transitie te stimuleren naar een duurzame samenleving, waarin mensen op een regionale en lokale schaal hernieuwbare energie opwekken, biologisch voedsel produceren en toegang hebben tot schoon water. Stichting ifund investeert in ‘impact-first’ startups met een investering van gewoonlijk tussen € 200.000 en € 1 miljoen.

Stefan van Eijk, fondsmanager bij Stichting ifund: “Wij geloven dat Kitepower een katalysator voor vliegende windturbines zal blijken, wat duurzame energie mogelijk maakt voor een compleet nieuw marktsegment. We verheugen ons op de komende periode en zullen Kitepower ondersteunen bij de verdere commercialisering van hun technologie.”

De investering is gedaan samen met co-investeerders Windhandel Beheer, het investeringsvehikel van de afgelopen jaar overleden windenergiepionier Henk Hutting, en ENERGIIQ, het energie-innovatiefonds van de provincie Zuid-Holland, dat wordt beheerd door InnovationQuarter.

Voor meer informatie, zie het persbericht.

Nathalie van Hellenberg Hubar stond Stichting ifund bij in deze transactie.

Meer publicaties over dit onderwerp

REAGEREN OF VRAGEN?