TEGENGAAN VAN “PRIJSDUMPING” KAN IN STRIJD ZIJN MET HET KARTELVERBOD

door: Eric Janssen op 28/01/21 in Mededinging & gereguleerde markten,

Een groothandel die “prijsdumping” door zijn dealers verhindert, kan daarmee in strijd handelen met het kartelverbod. Dit heeft de kortgedingrechter van de rechtbank Amsterdam (Rechtbank) vastgesteld in een vonnis van 18 december 2020.

De casus

Trek Benelux, een groothandel in racefietsen, stadsfietsen, mountainbikes, en accessoires van het merk Trek, heeft in Nederland 255 dealers. Deze dealers moeten op grond van de algemene voorwaarden van Trek Benelux een aan een consument verkochte fiets “in volledig geassembleerde staat fysiek in de winkel dan wel een andere toegestane locatie” overhandigen. Deze verplichting geldt eveneens indien de fiets via internet is aangeboden (r.o. 2.5).

Een dealer van Trek Benelux verkocht op 17 oktober 2020 een Trek-fiets uit het lopende modeljaar via haar website aan een klant met een korting van 23,4% op de adviesprijs. In weerwil van de hiervoor genoemde verplichting, werd fiets door de dealer volledig ongeassembleerd toegezonden. Na ontvangst verzocht de klant een andere dealer van Trek Benelux de fiets te monteren. Omdat de eerstbedoelde dealer in de visie van Trek Benelux voor de tweede keer in strijd met de algemene voorwaarden had gehandeld, werd het dealerschap op 29 oktober 2020 met onmiddellijke ingang beëindigd. De dealer liet het er niet bij zitten en legde het geschil voor aan de Rechtbank. 

Oordeel van de Rechtbank

De dealer stelde dat de beëindiging van het dealerschap in strijd was met (i) het kartelverbod en (ii) de redelijkheid en de billijkheid. Trek Benelux betwistte dit.

Lees hier het volledige artikel van Eric Janssen. 

REAGEREN OF VRAGEN?