Wie zaait zal oogsten

Commissie keurt overname Monsanto door Bayer goed

door: Marco Balhuizen op 21/03/18 in Agri & food, Fusies, overnames & herstructureringen, Handelsrecht, Levensmiddelenrecht & warenwetgeving, Mededinging & gereguleerde markten,

De Europese Commissie (Commissie) heeft vandaag goedkeuring gegeven aan de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse chemiebedrijf Bayer. De Commissie heeft hier wel strikte voorwaarden aan verbonden.

Goedkeuring onder voorwaarden

Eind 2016 hebben de betrokken bedrijven de voorgenomen transactie bij de Europese mededingingsautoriteit gemeld. Vervolgens heeft de Commissie uitbreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze transactie voor de concurrentie. In de tussentijd ontving zij veel oproepen van verontruste burgers, maatschappelijke organisaties en andere marktpartijen om de overname te verbieden. De Commissie kan uiteindelijk alleen maar aandacht besteden aan de gevolgen van de overname voor de concurrentie.

De Commissie vreest dat Bayer na de overname een te dominante positie krijgt op het gebied van onder meer landbouwzaden, veredeling en pesticiden waardoor er te weinig concurrentie overblijft op die markten. Daarom zal zij voor een bedrag van meer dan € 6 miljard aan activiteiten moeten verkopen. Dit betreft onder meer:

  • Groentenzadenactiviteiten
  • Activiteiten in graan, soja en koolzaad
  • R&D die zich richt op de ontwikkeling van een concurrerend product voor (het ‘beruchte’ Monsanto product) glyfosaat

Daarnaast verstrekt Bayer aan BASF een licentie op zijn digitale portfolio. Het gaat om digitale data, waaronder satellietbeelden en weerinformatie die landbouwbedrijven kunnen helpen bij de inkoop van zaden en pesticiden.

Concentratietoezicht

Ook de Nederlandse mededingingsautoriteit (ACM) controleert van tevoren of bedrijven die willen samengaan niet te veel macht krijgen. Zo wordt voorkomen dat er grote bedrijven ontstaan die misbruik van hun sterke positie kunnen maken. Dat kan ten koste gaan van concurrenten en consumenten.

Maak kennis met de specialisten van DVAN

DVAN is een advocatenkantoor dat alle capaciteit in huis heeft om voor elke transactie het optimale team samen te stellen. Jaarlijks begeleiden wij tientallen trajecten, vaak in nauwe samenwerking met andere experts zoals fiscaal en financieel adviseurs. Onze mededingingsrechtspecialisten maken graag vooraf met u een analyse van eventueel te verwachten concurrentieproblemen als gevolg van een fusie of overname en begeleiden u bij het doen van een verplichte melding bij de ACM.

Neem voor meer informatie hierover contact op met Marco Balhuizen. Marco is bereikbaar op het telefoonnummer +31 6 43 37 61 21 of per e-mail via marco.balhuizen@dvan.nl.

reageren of vragen?

Vul de tekst die hieronder wordt weergeven in:


Reacties