Ongeldig verklaren van privacy shield

door: Lisanne Veerbeek op 16/07/20 in ICT- & Privacyrecht,

Het Europese Hof van Justitie heeft vandaag de EU-VS privacy shield tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten ongeldig verklaard (ECLI:EU:C:2020:559). Volgens het Hof van Justitie zijn persoonsgegevens van Europese burgers in de Verenigde Staten namelijk minder goed beschermd dan in de Europese Unie. Het ongeldig verklaren van de EU-VS privacy shield heeft verstrekkende gevolgen. Het ongeldig verklaren van de EU-VS privacy shield betekent dat op basis van deze overeenkomst geen data-uitwisseling meer kan plaatsvinden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, omdat het beschermingsniveau te laag is.

Nu het Europese Hof van Justitie geoordeeld heeft dat het beschermingsniveau in de Verenigde Staten te laag is, moet je kijken of je als organisatie een beroep kan doen op de noodzakelijkheid van de data-uitwisseling, of doorgifte nodig is om gewichtige reden van algemeen belang of om te voldoen aan een overeenkomst. Deelt jouw organisatie op dit moment nog persoonsgegevens met de Verenigde Staten op basis van de EU-VS privacy shield en wil jij meer informatie over werkbare alternatieven met betrekking tot data-uitwisseling met de VS?

Neem contact op met Lisanne VeerbeekCarlijn Schreuder-Cobussen of Joost Mosselman van het ICT- en Privacy Team van DVAN Advocaten.

reageren of vragen?

Vul de tekst die hieronder wordt weergeven in:


Reacties