Modelovereenkomst vrije vervanging vervalt per 1 januari 2024

door: Henriëtte Dekker op 19/12/23 in Arbeid, medezeggenschap & pensioen,

Bij het opstellen van een overeenkomst van opdracht (bijvoorbeeld voor een ZZP-er), is het aan te raden gebruik te maken van een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 wordt een van die modelovereenkomsten, namelijk de “modelovereenkomst vrije vervanging/geen persoonlijke arbeid”, door de Belastingdienst ingetrokken. Per die datum kan dat model niet meer worden gebruikt en moet er (ook voor lopende overeenkomsten) voor een ander model worden gekozen.

Het voordeel van het gebruik van een modelovereenkomst is, dat er dan volgens de Belastingdienst geen sprake is van een dienstbetrekking (en dan hoeft er geen loonbelasting te worden ingehouden en ook geen sociale premies te worden afgedragen). Er zijn verschillende modellen waar, afhankelijk van de situatie, voor gekozen kan worden. De in de modellen geel gemaakte onderdelen moeten in ieder geval worden overgenomen. Een van de modelovereenkomsten is de modelovereenkomst vrije vervanging/geen persoonlijke arbeid (waarbij de opdrachtnemer zich kan laten vervangen door een derde). Dit model is vanaf 1 januari 2024 niet meer bruikbaar.

Alle huidige overeenkomsten gebaseerd op de modelovereenkomst vrije vervanging/geen persoonlijke arbeid geven vanaf 1 januari 2024 niet meer de zekerheid dat er volgens de Belastingdienst geen sprake meer is van een dienstbetrekking. Dat kan aanzienlijke gevolgen hebben omdat het risico bestaat dat er na 1 januari 2024 wel loonbelasting moet worden ingehouden en sociale premies moeten worden afgedragen.

Het is dus van belang in dergelijke situaties de arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen en een andere modelovereenkomst van de Belastingdienst te gebruiken. Meer informatie hierover is te vinden op Modelovereenkomst zoeken (belastingdienst.nl)

Overigens bestaan er niet enkel fiscale risico’s bij het gebruik van een overeenkomst van opdracht. Een dergelijke overeenkomst kan vanwege de wijze van uitvoering toch als een arbeidsovereenkomst worden beschouwd, waardoor de voor werknemers geldende beschermende bepalingen (zoals loon bij ziekte en het ontslagrecht) van toepassing zijn. Ook om die reden is het aan te raden de overeenkomsten van opdracht die momenteel worden gebruikt te (laten) controleren. In de nabije toekomst zijn ingrijpende wijzigingen te verwachten door het wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, waarvoor momenteel de internetconsultatie loopt. Dit wetsvoorstel bevat regelgeving voor de beoordeling van een arbeidsrelatie (is het een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht). Zodra daar meer over bekend is zullen wij hier weer een blog over publiceren.

Voor vragen over de (mogelijke) aanpassing van de nu gebruikte overeenkomst van opdracht en de toekomstige ontwikkelingen kan uiteraard contact worden opgenomen met Henriëtte Dekker of Reggy Thielen van de Praktijkgroep Arbeid, Medezeggenschap en Pensioen. Wij helpen u graag.

REAGEREN OF VRAGEN?