Aanpassing huwelijksvermogensrecht

Zo zijn we niet getrouwd!

op 13/05/16 in Personen- & familierecht,

Aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen

Als het aan de politiek ligt, trouwen stellen binnenkort niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Enkel het vermogen dat partners tijdens het huwelijk samen opbouwen, delen zij.

Het wetsvoorstel ‘aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen’ past ons huidige huwelijksgoederenrecht aan. Het wetsvoorstel gaat gelden voor nieuw te sluiten huwelijken en houdt in dat alles wat verworven wordt tijdens het huwelijk, zal behoren tot de huwelijksgemeenschap. Alle bezittingen en schulden die de partners al hadden vóór het sluiten van het huwelijk blijven juist ook na het huwelijk privé. Evenals erfenissen en schenkingen die zijn verkregen of zullen worden verkregen, blijven of zijn automatisch privévermogen.

Tegen het wetsvoorstel wordt wel aangevoerd dat partners een goede administratie moeten gaan voeren om later bewijsrechtelijke problemen te voorkomen. De Tweede Kamer heeft op 19 april 2016 ingestemd met het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. De verwachting is dat op 7 maart 2017 het plenaire debat plaatsvindt.

Meer publicaties over dit onderwerp

REAGEREN OF VRAGEN?