Wederom een slecht seizoen voor fruittelers

Reorganiseren en/of fuseren?

op 24/08/16 in Agri & food, Arbeid, medezeggenschap & pensioen, Fusies, overnames & herstructureringen,

Dit jaar nog kosten besparen? Kom nu in actie!

Maurice Geluk – die naar onze mening is gezegend met zo’n naam – schreef in het Financieel Dagblad een artikel genaamd “derde rampjaar voor fruittelers”. Uit het artikel blijkt dat ook dit jaar weer veel fruittelers in de problemen komen. Als wij (de sectorgroep Agri & Food) dit soort berichten lezen, willen wij jullie graag vanuit juridisch oogpunt informeren wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel zullen wij ingaan op twee mogelijkheden, namelijk een reorganisatie & een juridische fusie.

Reorganisatie

De wet noemt een aantal gronden om te mogen reorganiseren. In het geval van de boycot zullen een “slechte financiële situatie” en/of een “omzetdaling” de voornaamste redenen zijn. Als met financiële stukken aangetoond kan worden dat een van de gronden aanwezig is, dan hoeft alleen nog maar uitgelegd te worden hoeveel personen moeten worden ontslagen. De volgorde van deze ontslagen wordt dan weer objectief vastgesteld (afspiegelingsbeginsel) en gaat uit van “uitwisselbare functies”. Het UWV heeft daar een handige tool voor. 

Als werknemers worden ontslagen, moet de werkgever een transitievergoeding betalen indien een werknemer 2 jaar of langer in dienst is geweest. Dat geldt zowel bij bepaalde tijd contracten als bij onbepaalde tijd contracten. De hoogte is afhankelijk van het aantal dienstjaren en voor 50-plussers geldt een speciale regeling tot 1 januari 2020. Er bestaat een zogeheten “Overbruggingsregels transitievergoeding UWV”, waardoor de transitievergoeding mogelijk lager uit kan vallen.

Uit het artikel van Geluk volgt dat de fruittelers de afgelopen drie jaar hard door de boycot zijn getroffen. Hiermee kan dus in veel gevallen de omzetdaling over de afgelopen drie jaren al worden aangetoond en is er een grondslag om te reorganiseren. De precieze uitwerking hiervan kan hier helaas niet worden besproken, omdat dit een boekwerk zou worden. Wel hebben wij met de sectorgroep Agri & Food al veel bedrijven bijgestaan die wilden reorganiseren als gevolg van de Rusland boycot. Voldoende expertise in huis dus!

Naast deze ingrijpende maatregel van reorganiseren is er ook nog de mogelijkheid voor een juridische fusie.

Juridische fusie

Om drastisch kosten te besparen, wordt ook de vennootschapsstructuur vaak kritisch onder de loep genomen. Heeft elke groepsvennootschap nog wel bestaansrecht? Veel AGF-bedrijven besluiten momenteel hun vennootschapsstructuur op te schonen.

Er kan bijvoorbeeld worden besloten tot het ontbinden van een vennootschap, maar vaak is het gunstiger om vennootschappen samen te voegen. Dit kan door middel van een juridische fusie.

Een juridische fusie is een formeel juridisch traject dat wordt begeleidt door een notaris. Alle vermogensbestanddelen van een verdwijnende vennootschap gaan daarbij over op de verkrijgende vennootschap. In de fusieakte kan ook worden bepaald dat de verdwijnende vennootschap over het lopende boekjaar geen jaarrekening meer hoeft op te stellen (hetgeen ook kosten bespaard) en dat de cijfers van die vennootschap per de eerste dag van het lopende boekjaar worden verantwoord in de jaarrekening van de verkrijgende vennootschap.

Vanwege bepaalde termijnen en formaliteiten is het van belang om in gedachten te houden dat – bij een boekjaar gelijk aan een kalenderjaar – fusiestukken uiterlijk half november gedeponeerd moeten worden bij het Handelsregister en de fuserende vennootschappen. Op deze manier kan nog voor het jaareinde (uiterlijk op 30 december 2016) de akte van fusie gepasseerd worden, met terugwerkende kracht (economisch) naar 1 januari 2016. Als het dus wenselijk is om nog dit jaar op deze wijze kosten te besparen, dan is nú de tijd om in actie te komen!

Conclusie

Het derde rampjaar achtereen voor fruittelers zal bij veel AGF-bedrijven noodgedwongen leiden tot verandering van de organisatie. Afhankelijk van de impact van de tegenvallende resultaten in de dagelijkse operatie en de teruggang in omzet zal besloten moeten worden om een of meerdere acties te ondernemen, bijvoorbeeld een reorganisatie of een juridische fusie. Als je nu in actie komt, is het mogelijk om op deze manieren dit jaar nog kosten te besparen.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Thijs van Liempd (advocaat arbeidsrecht) via thijs.van.liempd@dvan.nl.

Voel je vrij om dit artikel te delen met anderen uit jouw branche door gebruik te maken van de social media buttons boven dit artikel. 

Ook interessant

"De Russische boycot door een juridische bril

REAGEREN OF VRAGEN?