VAKANTIEDAG = SALARIS + VAKANTIEGELD + … ?

door: op 27/02/20 in Arbeid, medezeggenschap & pensioen,

Regelmatig krijgen wij vragen over welke loonbestanddelen meetellen bij de waarde van vakantiedagen. Deze vraag speelt natuurlijk in het geval dat een werknemer vakantie opneemt tijdens het dienstverband, maar ook in het geval een werknemer bij het einde van het dienstverband nog opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen heeft.

De hoofdregel die volgt uit de rechtspraak is dat een werknemer tijdens vakantie loon dient te ontvangen dat vergelijkbaar is met het loon over gewerkte periodes. Met andere woorden, de werknemer mag geen financieel nadeel ondervinden van het opnemen van vakantie.

Wat betekent dit in de praktijk? Hieronder staat een overzicht van de loonbestanddelen die wel, niet en misschien behoren tot de waarde van een vakantiedag.

Wel:

  • Basissalaris;
  • Vakantietoeslag;
  • Dertiende maand of andere vaste eindejaarsuitkering;
  • Onregelmatigheidstoeslag, ploegentoeslag en avond-, nacht- en/of weekendtoeslag;
  • Overwerkvergoeding*;
  • Bonus, provisie of winstdeling (gemiddeld over de afgelopen 3 jaar).

Niet:

  • Reiskosten-, onkostenvergoedingen en/of andere vergoedingen van incidentele of bijkomende kosten.

Misschien:

  • Werkgeversdeel pensioenpremie. Onduidelijk blijft of het werkgeversdeel van de pensioenpremie een loonbestanddeel is dat dient te worden meegenomen bij de uitbetaling van vakantiedagen. Hierover laat de rechtspraak geen eenduidig beeld zien. Om die reden adviseren wij voorlopig niet het werkgeversdeel van de pensioenpremie mee te nemen bij de uitbetaling van vakantiedagen.

* Recent zijn er twee uitspraken gewezen ten aanzien van de vraag hoe dient te worden omgegaan met overwerk. Dienen overuren te worden meegenomen bij de uitbetaling van vakantiedagen? Zowel de Rechtbank Rotterdam als de Rechtbank Oost-Brabant, oordeelde van wel. Daarvoor is wel vereist dat de gemaakte overuren voortvloeien uit een verplichting op grond van de arbeidsovereenkomst, dat de overuren op regelmatige basis worden gemaakt en dat de vergoeding voor de overuren een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die de werknemer voor zijn werkzaamheden ontvangt.

Voor vragen over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van arbeidsrecht kun je contact opnemen met Carlijn Schreuder - Cobussen, Praktijkgroep Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen, carlijn.schreuder@dvan.nl of m. +31 6 51 85 69 12.

REAGEREN OF VRAGEN?