Deal or no deal

Een succesvolle verkoop

op 07/04/16 in IT, Fusies, overnames & herstructureringen,

Vier tips om tot een succesvolle verkoop van je bedrijf te komen.

Droom je er wel eens van om je bedrijf te verkopen? Dan komt er ongetwijfeld veel op je af waar je nog nooit eerder over hebt nagedacht. Hoe krijg je het nu precies voor elkaar om de verkoop ook echt tot een succes te maken? Lees onze 4 tips waarmee je het verschil kunt maken en de perfecte deal sluit.

Exclusiviteit prima, maar vraag er wel iets voor terug

Een fout die veel ondernemers in dit proces maken is dat zij het vanzelfsprekend vinden om akkoord te gaan met de door een koper gevraagde exclusiviteit van onderhandelingen. Op zich begrijpelijk, alleen vergeet je dat je daar op dat moment ook iets voor terug kunt vragen.

Juridisch bezien verloopt het overnameproces van volledige vrijblijvendheid ('contact') naar een situatie van volledige gebondenheid ('contract'). Dan is het ook logisch dat de exclusiviteit gekoppeld wordt aan een zekere gebondenheid van de kant van de koper. Zo krijg je in een vroeg stadium meer duidelijkheid en zekerheid over wat voor jou belangrijk is.

Zet de afspraken goed op papier

Als ondernemer ben je gewend om afspraken met je zakenpartners goed op papier te zetten. Bij de verkoop van het bedrijf is dat minstens zo belangrijk, vooral ook omdat er veel komt kijken bij het verkopen van een bedrijf. Het gaat immers niet alleen om de overnamesom en de betaling daarvan, maar ook om afspraken over de voortzetting van de bedrijfsvoering, non-concurrentie, en last but not least de door de koper verlangde garanties over de status van het bedrijf die de koper moeten beschermen voor als er achteraf lijken uit de kast vallen.

Risico's evenwichtig verdeeld, gemoedsrust voor later

Realiseer je dat het belangrijk is om de risico's in het overnamecontract evenwichtig te verdelen. Zo is het niet alleen gebruikelijk dat de verkoper garanties afgeeft over de status van het bedrijf, maar is het ook belangrijk om goed vast te leggen wat de betekenis is van het door de koper uitgevoerde boekenonderzoek.

Verder kunnen in de overeenkomst allerlei andere beperkingen van de juridische aansprakelijkheid van de verkopende partij worden vastgelegd. Zo bereik je dat de koper niet al te snel en makkelijk kan aankloppen met een claim tot schadevergoeding.

Neem een ervaren overname-advocaat in de arm

Het is belangrijk om van begin af aan een ervaren overname-advocaat aan je zijde te hebben. Niet alleen omdat hij of zij de benodigde kennis heeft, maar vooral ook omdat deze specialist op tijd kan anticiperen op ontwikkelingen en je kan bijstaan in de vaak complexe onderhandelingen.

Met behulp van die advocaat kom je uiteindelijk samen tot een evenwichtig contract waarvan je met recht kan stellen: ik heb mijn bedrijf niet alleen voor een mooie prijs verkocht, maar heb ook gemoedsrust voor later!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze gespecialiseerde overname-advocaten.

REAGEREN OF VRAGEN?