Stemrecht op aandelen

In situatie van huwelijk en echtscheiding

op 22/11/13 in Fusies, overnames & herstructureringen, Personen- & familierecht,

Wanneer één van beide echtgenoten vóór het sluiten van het huwelijk aandelen bezit, vallen deze aandelen – tenzij hiervan bij huwelijkse voorwaarden is afgeweken – in de huwelijksgemeenschap. Het stemrecht op de aandelen wordt tijdens het huwelijk uitgeoefend door de echtgenoot van wiens zijde de aandelen in de gemeenschap zijn gevallen. Tot zover het stemrecht gedurende het huwelijk.

Wanneer het huwelijk geen stand houdt, en de echtgenoten uit elkaar gaan, dient in het echtscheidingsconvenant onder meer opgenomen te worden aan wie de aandelen zullen worden toebedeeld. Veelal zal dit de echtgenoot zijn, die de aandelen voor aanvang van het huwelijk bezat, maar dit hoeft niet. Conform de wettelijke bepalingen omtrent de overdracht van aandelen dient toedeling middels een notariële akte plaats te vinden. Pas op het moment dat deze akte gepasseerd is, behoren de aandelen tot het privé vermogen van de betreffende ex-echtgenoot en kan deze het stemrecht zelfstandig uitoefenen.

Gedurende de periode tussen het ondertekenen van het echtscheidingsconvenant en het passeren van de akte behoren de aandelen echter tot een eenvoudige gemeenschap waartoe de ex-echtgenoten samen gerechtigd zijn. Dit heeft tot gevolg dat het stemrecht op de aandelen gedurende deze periode slechts door de ex-echtgenoten gezamenlijk uitgeoefend kan worden.

Wij adviseren u derhalve om op korte termijn na het ondertekenen van het echtscheidingsconvenant uitvoering aan de afspraken in het convenant te geven en om in elk geval tot het moment van het passeren van de akte van toedeling van de aandelen, het bovenstaande in acht te nemen.

Indien u behoefte heeft aan verdere advisering hieromtrent neemt u dan gerust contact met ons op.

REAGEREN OF VRAGEN?