Happy Valentine!

door: Hazan Senyuva op 14/02/17 in Personen- & familierecht,

Dinsdag 14 februari 2017, Valentijnsdag, echtscheiding en erfrecht

Uit onderzoek blijkt dat bijzondere data, zoals 14 februari, enorm populair zijn als het gaat om de keuze van een huwelijksdatum. Iedereen heeft weleens huwelijksdata als 02-02-2002 (op deze dag trouwden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima) of 12-12-12 voorbij horen komen. Uit Australisch onderzoek genaamd “Not your lucky day” blijkt echter dat trouwen op een “bijzondere dag” een hoger percentage aan echtscheidingen met zich meebrengt. Bij huwelijken op Valentijnsdag zou dit percentage zelfs hoger liggen.

Mocht het onverhoopt tot een echtscheiding komen, dan realiseren echtgenoten vaak niet dat zij erfgenamen van elkaar zijn zolang het huwelijk niet is ontbonden door de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand. Hebben echtgenoten een testament, dan is het gebruikelijk dat zij elkaar wederkerig tot erfgenamen hebben benoemd. Als echtgenoten nooit een testament hebben laten opstellen bij de notaris, dan geldt het wettelijk versterferfrecht en zijn echtgenoten op grond van de wet erfgenamen van elkaar tot de echtscheiding is ingeschreven.

Feitelijk uit elkaar zijn en een start van een echtscheidingsprocedure, betekent in beide gevallen dus nog niet dat partijen geen erfgenamen meer zijn van elkaar. Dit wordt nog weleens over het hoofd gezien. In de situatie dat er geen testament is, zullen echtgenoten moeten wachten tot hun echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand om geen erfgenamen meer te zijn van elkaar. Als partijen wél een testament hebben laten opstellen, en elkaar hebben benoemd tot erfgenaam, dan is het van groot belang om deze testamenten zo spoedig mogelijk te laten wijzigen bij de notaris.

Gaat u scheiden en heeft u een testament? Dan raden wij u aan om uw testament onder de loep te nemen.

Uiteraard kunnen wij u daarbij helpen. Heeft u vragen over uw testament? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met mij op te nemen via +31 030 285 03 44 of stuur een e-mail naar hazan.senyuva@dvan.nl.

Meer publicaties over dit onderwerp

reageren of vragen?

Vul de tekst die hieronder wordt weergeven in:


Reacties