HET ENQUETERECHT

Wat als door een conflict binnen een rechtspersoon besluiten nemen niet meer mogelijk is?

op 06/09/15 in Geschillen & procedures,

De verschillende organen komen er samen niet uit. Wat als door een conflict binnen een rechtspersoon besluiten nemen niet meer mogelijk is? 

Binnen een rechtspersoon kunnen conflicten ontstaan tussen de verschillende organen (bestuur, Algemene Vergadering, Raad van Commissarissen) of tussen de aandeelhouders onderling. Die conflicten kunnen er toe leiden dat er een patstelling ontstaat waardoor het nemen van besluiten door het bestuur of door de aandeelhouders niet meer mogelijk is. Het enquêterecht stelt belanghebbenden van de rechtspersoon in staat om geschillen binnen deze rechtspersoon of tussen aandeelhouders voor te leggen aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam (de Ondernemingskamer).

Ondernemingskamer

Als de Ondernemingskamer van oordeel is dat er gegronde redenen zijn om aan een juist beleid binnen de rechtspersoon te twijfelen, kan zij een onderzoek bevelen naar het beleid en de gang van zaken binnen de rechtspersoon. Ook kan de Ondernemingskamer voorafgaand aan het onderzoek tijdelijke maatregelen treffen in verband met de toestand van de rechtspersoon of in het belang van het onderzoek.

Tijdelijke maatregelen

Bij het treffen van die tijdelijke maatregelen heeft de Ondernemingskamer een ruime vrijheid. Het benoemen van een onafhankelijke bestuurder met beslissende stem daar waar sprake is van een patstelling in het bestuur van de rechtspersoon, is een veelvuldig toegepaste tijdelijke maatregel die zijn sporen heeft verdiend. Bestuursbesluiten kunnen weer worden genomen. De tijdelijk benoemde bestuurder is in veel gevallen tevens de katalysator die een pragmatische oplossing van de conflicten die partijen verdeeld houden dichterbij brengt.

Anders dan nog wel eens wordt gedacht, is de enquête procedure er bepaald niet alleen voor de grote (beursgenoteerde) rechtspersonen. Juist ten aanzien van conflicten binnen kleinere rechtspersonen waarvan de aandelen in handen zijn van bijvoorbeeld twee of drie partijen speelt de enquête procedure wegens haar toegankelijkheid en pragmatisme een grote rol.

De advocaten van DVAN hebben ruime ervaring met het enquêterecht in uiteenlopende situaties. Neem vrijblijvend contact op als u of uw vennootschap zich bijvoorbeeld in een conflictsituatie met een medeaandeelhouder bevindt.

REAGEREN OF VRAGEN?