Zoeken

Commissie bevestigt bescherming Goudse en Edammer kaas

Datum:
27 oktober 2010
 
Tell a friend RSS feed

Vind een medewerker

Naam:
Branche: Rechtsgebied:

Commissie bevestigt bescherming Goudse en Edammer kaas


De Europese Commissie (Commissie) heeft ingestemd met de beschermde status voor Edammer en Goudse kaas. De woorden ‘Gouda Holland’ en ‘Edam Holland’ garanderen dat de kaas gemaakt is in Nederland.

Gouda Holland en Edam Holland zijn nu aangemerkt als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat betekent dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse koeien en op traditionele manier zijn bereid en natuurlijk gerijpt zijn. Het Europese logo garandeert een hoge kwaliteit gekoppeld aan de herkomst van de kaas.

Voormalig Minister Verburg van LNV toonde zich tevreden met de bescherming: ‘Het is goed dat de consument duidelijkheid krijgt over kwaliteit en oorsprong met de beschermde benamingen ‘Gouda Holland’ en ‘Edam Holland’. Dat biedt ook in het buitenland duidelijkheid én kansen voor de export.’

Hiermee komt een einde aan een discussie die in 2003 begon. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) diende toen de aanvraag voor het bijzondere predicaat voor de kazen in. Vervolgens ontstond rond de Edammer en de Gouda een bittere strijd, te vergelijken met het getouwtrek over wie er de naam 'feta' of Parmaham mag voeren.

Met name Duitsland, Tsjechië en Polen verzetten zich in Europees verband tegen een bijzondere status voor Gouda en Edammer uit Nederland. Fabrikanten uit die drie EU-lidstaten gebruikten de namen ook al.