Boetes overtreding WagwEU bekend

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers Europese Unie

door: op 15/12/16 in Arbeid, medezeggenschap & pensioen,

Zorg voor een goede administratie en voorkom boetes! 

Al eerder heb ik er een blog aan gewijd: De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (‘WagwEU’). Deze nieuwe wet is in juni dit jaar in werking getreden en geeft buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland te werk worden gesteld, recht op de belangrijkste Nederlandse arbeidsvoorwaarden. De verplichtingen uit de WagwEU zien met name op de melding aan de Inspectie SZW als een in Nederland gevestigde ondernemer een opdracht laat uitvoeren door een buitenlandse vennootschap die haar eigen werknemers te werkt stelt. Daarnaast geldt dat ook een goede administratie moet worden gevoerd ten aanzien van deze werknemers.

Vorige maand heeft minister Asscher een beleidsregel bekend gemaakt waarin boetes zijn opgenomen die kunnen worden opgelegd als de WagwEU niet wordt nageleefd. Ik zal de verschillende vormen hieronder bespreken.

wanneer een boete en hoe hoog?

Vóór 1 oktober 2016 kleefde er nog geen boete aan het in strijd handelen met de voorschriften uit de WagwEU, zodat ondernemers de tijd hadden zich te conformeren aan de nieuwe regelgeving. Overtredingen van voor deze datum worden daarom ook na de inwerkingtreding van deze beleidsregel niet beboet.

Hoewel het digitale meldingssysteem om melding te kunnen doen aan de Inspectie SZW nog niet in de lucht is, riskeer je als ondernemer vanaf nu wél een boete (van € 12.000,- per werknemer) als je de verplicht gestelde administratie ten aanzien van de ingeleende buitenlandse werknemers niet op verzoek kunt overleggen.

Een boete kan worden opgelegd vanwege:

1. Het niet verstrekken van alle gegevens en inlichtingen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de WagEU

2. Het niet (elektronisch of schriftelijk) beschikbaar stellen van:

  • De arbeidsovereenkomst en de loonstrook van de gedetacheerde werknemer
  • Documenten waaruit blijkt hoeveel uren de gedetacheerde werknemer heeft gewerkt
  • Documenten waaruit blijkt dat de werkgever voldaan heeft aan zijn informatieplicht ten aanzien van de gedetacheerde werknemer door het verstrekken van een opgave van:
    • Naam en woonplaats van partijen
    • Plaats(en) waar de arbeid wordt verricht
    • De functie van de werknemer of de aard van zijn arbeid
    • Het tijdstip van indiensttreding
    • De duur van de overeenkomst
    • De aanspraak op vakantie of de berekeningswijze hiervan
    • De door partijen in achtgenomen opzegtermijn
    • Het loon en de betalingstermijn
    • De gebruikelijke arbeidsduur per dag of week
    • Of de werknemer gaat deelnemen aan een pensioenregeling
    • Aanvullende gegevens indien de werknemer langer dan een maand werkzaam zal zijn buiten Nederland
      Toepasselijkheid van een cao;
    • Of de arbeidsovereenkomst een uitzendovereenkomst is
  • Bewijsstukken waaruit de bijdrage voor socialezekerheidsregelingen en de identiteit van de ondernemer, de buitenlandse vennootschap, de gedetacheerde werknemer en van de voor de uitbetaling van het loon verantwoordelijke persoon blijken
  • Een bewijs waaruit blijkt welk loon aan de gedetacheerde werknemer is voldaan

3. Het niet binnen een redelijke termijn verstrekken van bescheiden tijdens of na periode van detachering

en tewerkgestelde buitenlandse zzp'ers in nederland?

Buitenlandse zelfstandigen (zzp’ers) kunnen natuurlijk ook worden ingeleend om een opdracht uit te voeren in Nederland. Strikt genomen vallen zzp’ers buiten de reikwijdte van de WagwEU. Toch heeft de wetgever bepaald dat de meldingsplicht ook van toepassing is op het inlenen van buitenlandse zzp’ers die in Nederland een opdracht komen uitvoeren. Dit vanwege het moeilijke onderscheid tussen (buitenlandse) werknemers en zzp’ers, een probleem waar in Nederland al langere tijd tegen aan wordt gelopen.

Uit de WagwEU blijkt dat een zzp’er er tevens zorg voor dient te dragen dat na de periode van de opdracht, de bovengenoemde documenten en bewijsstukken, voor zover van toepassing op een zzp’er, binnen een redelijke termijn beschikbaar zijn op verzoek van de Inspectie SZW.

verhoging en matiging van de boete

In geval van bewuste ontduiking van de WagwEU kunnen de boetes met 50% worden verhoogd. Denk hierbij aan het vervalsen van bescheiden om de ontdekking van de overtreding te voorkomen. Wanneer de voorschriften herhaaldelijk worden overtreden, kan het boetenormbedrag bij de tweede overtreding worden verhoogd met 200% (!).

Gelukkig betekent de komst van de beleidsregel voor boeteoplegging niet alleen maar kommer en kwel. In sommige omstandigheden kunnen de boetenormbedragen namelijk ook worden gematigd. De matiging is onder andere afhankelijk van de aard en de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid. De beleidsregel noemt de volgende matigingen die kunnen worden toegepast:

  1. Het boetenormbedrag wordt gematigd met 25% als er een periode van langer dan een half jaar zit tussen de laatste ambtshandeling van de inspecteur en het insturen van het boeterapport. Denk hierbij aan de constatering van een overtreding door de inspecteur en het opleggen van een boete 7 maanden later;
     
  2. Na een bezoek van de inspecteur kan het zijn dat alle verplicht gestelde documenten ontbreken van de aangewezen werknemers (gevolg: volledig boetenormbedrag), maar denkbaar is ook dat slechts één of twee documentsoort(en) ontbreken van één werknemer. Als er ‘slechts’ één documentsoort ontbreekt op de werkplek wordt een matiging toegepast van 75% en als het ‘slechts’ gaat om twee documentsoorten wordt gematigd met 50%.

Bij meerdere matigingsgronden worden de matigingspercentages bij elkaar opgeteld, tot een maximum van 75%. Alleen als een overtreding volledig niet verwijtbaar is, wordt gematigd met 100%. Er is dan geen boete verschuldigd. Wat onder volledig niet verwijtbaar wordt verstaan is nog niet uitgemaakt.

slot

Het digitale meldingssysteem waarmee je kunt melden dat je (tijdelijk) buitenlandse krachten inzet, laat nog even op zich wachten. Maar duidelijk is al wel dat een goede administratie het halve werk is. Zorg dus dat je je administratieverplichtingen met betrekking tot de tewerkgestelden op orde hebt, zodat je in staat bent om de desbetreffende documenten over te leggen als de Inspectie SZW hier om vraagt. Op deze manier voorkom je boetes.

meer weten over dit onderwerp?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Stuur mij een e-mail, een bericht via LinkedIn of bel +31 30 285 03 44.

REAGEREN OF VRAGEN?